Zaterdag 6 november om 9 uur druppelen de eerste leden het Huis van Eemnes binnen. Na een half uur koffie en bijpraten legt Dirk met veel humor uit hoe hij de dakbekleding van zijn Westerly vervangen heeft. Eerst wordt de bekleding op dunne houten plaatjes gelijmd. Die worden dan weer met klittenband aan het dak gezet. Het ziet er prachtig uit. Na 1,5 uur hebben we het ook zelf geprobeerd. Daarna genieten we van een heerlijke lunch met soep of kroketten.

Om half twee krijgen we van Ted Jansen op ludieke wijze vier vuistregels aangeleerd waarmee we eenvoudig kunnen bepalen of en hoe we kunnen varen. Dat de daling van luchtdruk (1) belangrijk is, wordt onderstreept met de verloting van een barometer. De Wet van KNMI-oprichter (1851) Buys Ballot is een eenvoudige en 50+proof vuistregel om de plaats van het lagedrukgebied te bepalen (2). Bovendien: na een noordwesten wind is de depressie voorbij. Windsnelheid ter plaatse weten we meteen wel; die over een paar uur is van groter belang. Depressiestromen gaan langs vaste wegen over west Europa en hebben zelfs namen. Echte weerberichten beginnen met de synopsis (3) (beeld van drukgebieden). En dan de ‘expected new low’ (4) bij de synopsis. Altijd oppassen! Als aanvulling blijkt een ordinair peilkompas handig om indruk te maken op je bemanning.; alweer een aanvaring voorkomen.

De dag werd afgesloten met een drankje en het onderling evalueren van opgedane ervaringen. Al weer een zeer geslaagd Westerly evenement!

WCN – Najaarsbijeenkomst Eemnes druk bezocht