Vanavond les 4 van de cursus Klein Vaarbewijs bij de WCN. Die is gratis voor leden. Hoofdstuk 4 gaat over de praktijk van het varen; wielwerking van de schroef (die Westerly’s zijn maar lastig achteruit te varen!), werking van je roer, stroom en wind, aanleggen, afvaren, langssteigers, vingersteigers, keren, achteruit varen, ankeren.

Na jaren van oefening met schade en schande wijs geworden, kunnen de meeste schippers dit wel. Maar wat nou als je nog niet zo lang vaart? Best prettig te weten dat je niet bang bent van wind of stroom uit welke richting dan ook. En heerlijk als je alle vertrouwen in je anker hebt. Dat slaapt wel zo rustig. Alles aangevuld met handige tips voor onderweg en handige ezelsbruggetjes voor het vaarbewijsexamen.

Je hoeft maar in een sluis aan te leggen en je krijgt de leukste toneelstukken. Overdwars of omgekeerd aanleggen, zenuwachtig heen en weer lopen met fenders en lijnen die jou of de sluiswand toegegooid worden maar slechts de helft van de afstand halen. En geen probleem meer na vanavond.

23 nov – WCN – Vaarbewijs, vierde les: De praktijk van het varen