Een impressie van de evenementen die WCN jaarlijks organiseert.
 
Barbecueën op de Grevelingen of in de Kombuys in de Buyshaven te Enkhuizen

In de traditie van gezelligheid en lekker eten houden we jaarlijks een BBQ op de Grevelingen en in Enkhuizen. De vereniging zorgt voor de nodige vuren en het stokbrood. U zorgt zelf voor vlees en vis en wat u prettig vindt om  te eten en te drinken. We verzamelen op het westelijke eilandje van de Mosselplaat (zeg maar Westerly-isle) tegenover Bruinisse (of in de Buyshaven te Enkhuizen). Vanaf een uur of 5 wordt de BBQ in brand gestoken zodat u vanaf een uur of 6 uw meegebrachte waren kunt roosteren.
Bij slecht weer zal deze tocht niet door gaan. U wordt daarvoor de woensdag voorafgaande telefonisch geïnformeerd. Aanmelden kan bij [organisator].


Ervaring opdoen met droogvallen
lid-init_clip_image002

Voor kimkielers met een diepgang tot 1,20 m kan in een weekend ervaring opgedaan worden met droogvallen op de Wadden.
Verzamelen aan de buitenkant van Kornwerderzand op vrijdagavond 20:00 uur. Indien het nog lang genoeg licht is, is het tij zo uitgezocht dat er naar Richel gevaren kan worden. Aankomst ongeveer 23:00 uur met aansluitend de eerste keer droogvallen tijdens de nacht. Voordeel is dat er rustig geslapen kan worden. In september vertrekken we de volgende ochtend vroeg. Zaterdagmorgen wordt het weer HW in Kornwerderzand en dichtbij Vlieland of Terschelling (iets eerder) . Het is ongeveer 3,5 uur varen naar Richel en een uurtje extra naar Vlieland of Terschelling. Aankomst is zo’n 2 uur na HW. Nog voldoende om een uur of 8 droog te staan en We hebben dan een middag en zomeravond om van de schoonheid van het Wad te genieten. Of met droge voeten aan land te gaan. Op Vlieland tijdens ITGWO kun je genieten van muziek en kunstroutes. Op Terschelling tijdens Oerol is zaterdagmiddag in West allerlei muziek en  straattheater. We hebben de keuze om ’s avonds te blijven of naar Richel te verplaatsen en daar te genieten van de sterrenhemel. Zondagochtend hebben we na loskomen (9:00-10:00) via Harlingen door de Vliestroom, Blauwe Slenk en Boontjes een prachtige tocht over de Wadden terug naar Kornwerderzand. Alles diep vaarwater en betond. In verband met maximaal gebruik van hoogwater om lang droog te vallen moet er gedeeltelijk tegenstroom gevaren worden. Gezien het strakke schema en het tij zal de heenweg niet (veel) gezeild kunnen worden. Zondag op de terugweg wel, want dan hebben we geen tijdschema meer.

Ja, vrienden, het tij regeert. Minimum uitrusting: een kompas, dieptemeter, goed ankergerei. Advies: de website van de Wadvaarders, hoofdstuk over droogvallen. Planning is uiteraard afhankelijk van het weer. In de week ervoor valt donderdag de Go/No go. Aanmelden kan bij ……..


Korte Engelandtocht

Vrijwel jaarlijks wordt in juni een Korte Engeland Tocht georganiseerd. Of en wanneer er daadwerkelijk vertrokken wordt, wordt afhankelijk  van de weersomstandigheden vlak voor het vertrek besloten. Besluiten om sowieso overdag of ‘s nachts de oversteek te maken, is al een ervaring op zich. Wil je proeven aan het lange afstand zeilen en een schat aan nautische ervaring opdoen, dan is deze korte reis met oversteek dé tocht!

delme2011-2

Tijdens deze reis moet er van alles gebeuren. Denk aan ’s nachts varen, navigeren, de juiste zeilvoering zetten, peilingen nemen, weerberichten interpreteren, koken en, als je pech hebt, storingen verhelpen. Want dat hoort er ook bij. Maar ook dolfijnen zien zwemmen, een winterkoninkje op je schip mee te laten varen of een belboei in de verte horen.

Ook als je als schipper geen ervaring hebt, is deze oversteek een tocht om enthousiast te worden van het “grotere werk”. En als je als opstapper een oversteek wilt meemaken, is dit de gelegenheid, voor zover daar ruimte voor is op de schepen die meegaan. Voorafgaande aan de tocht vindt – als dat wenselijk is – ergens in mei een palaver plaats bij de commodore thuis, waar de nodige wetenswaardigheden worden doorgenomen.

De uiteindelijke eindbestemming is de Engelse Oostkust. Typisch Engelse rivieren, een klein kijkje op het landschap vanaf het water is de beloning. Maar bovenal de voldoening en de ervaring van de oversteek, die elke keer anders is. Alhoewel vaak meerdere schepen uit dezelfde haven vertrekken, kan iedere schipper zelf bepalen, wanneer en vanuit welke haven hij vertrekt. De schepen vanuit het noorden vertrekken in de regel vaak uit IJmuiden, terwijl de schepen met een ligplaats in het zuiden vaak de Roompot nemen als vertrekpunt. Er is geen spoorboekje van welke haven we op welk moment aandoen. De ervaring heeft geleerd dat in de praktijk zo’n spoorboekje toch altijd anders uitpakt.

Wat wel zeker is, is dat we op een weekend in juni aan willen komen in Lowestoft. Ook is zeker dat de zuidgaande vloedstroom in die week op een heel prettige tijd begint te lopen. Dat geeft ons een mooie gelegenheid om de rivieren op te varen. Alhoewel we dus geen planning hebben staan de River Blyth en/of de Ore and Alde hoog op het verlanglijstje. Wat we deze week allemaal gaan doen besluiten we gezamenlijk tijdens uitgebreide palavers. In tegenstelling tot andere jaren houden we dit palaver dagelijks een half uurtje nadat de laatste Westerly op de bestemming is aangekomen. Dat zorgt ervoor dat iedereen na het palaver alle tijd heeft om te doen waar hij of zij zin in heeft.


Lezing zwaar weer zeilen
storm-sailing2

We krijgen allemaal een keer te maken met zwaar weer zeilen. Natuurlijk komen we liever niet in zo’n situatie terecht, maar als dat gebeurt, kunt u er maar beter goed op voorbereid zijn. In deze lezing krijgt u alles te horen over wat te maken heeft met zwaar weer zeilen. Meer over de inhoud van deze lezing kunt u lezen op de volgende pagina van deze uitnodiging. De lezing wordt gehouden door Klaas Jan Hoeve. Klaas Jan is redacteur van het maandblad Zeilen en heeft vele zeemijlen met zwaar weer achter de rug.

De lezing die gratis is voor de leden van WCN en haar reguliere bemanning wordt gehouden op: [datum] , aanvang: 12:00 uur, einde: 17:00 uur. De lezing wordt gehouden in: [locatie] U kunt zich inschrijven via deze website of na 19.00 uur bellen met [organisator]. Gegeven de zaalgrootte is het aantal deelnemers beperkt tot 65 personen.

Na afloop van de lezing bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een “in-house” (dus niet in de buitenlucht) luxe barbecue. Normaal gesproken kost deze BBQ € 32,75 maar WCN leden betalen € 19,50 per persoon. Daarnaast betaalt u uw eigen drankjes. Als u wilt meedoen aan de BBQ maakt u de € 19,50 p.p. voor [datum] a.s. over te maken op rekening nummer ABN-AMRO 49.39.39.377 t.n.v. Westerly Club Nederland o.v.v. BBQ.


Verhelpen en voorkomen van storingen aan de motor van je zeilboot

Aan het aantal deelnemers te zien heeft de technische commissie een goede keus gemaakt met het onderwerp van deze dag. We krijgen uitleg en instructie van een echte leraar autotechniek die voor ons twee, deels opengewerkte, motoren heeft meegebracht. Een miniatuur en een op ware grote. Als eerste wordt wat theorie behandeld: soorten inspuiting, vermogens diagrammen, verbruik etc. De meer praktische informatie betreft vervangen of reviseren, brandstoffen, smeermiddelen en koelmiddelen. Dan komt het storing zoeken aan de orde.

diesel

De basis luidt als volgt: een koude dieselmotor slaat niet aan als er 1. onvoldoende warme lucht is, 2. het starttoerental te laag is en 3. er onvoldoende brandstof is. Eindelijk gaat dan de gereedschapsset open en mag er echt gesleuteld worden. Gewapend met voelermaten, schroevendraaier en een steeksleutel mag de klepspeling gecontroleerd en nagesteld worden. De ijzeren genua heeft na deze middag heel wat minder geheimen voor de aanwezige Westerly zeilers.


◄ Overzicht van WCN Evenementen