Op vrijdag 4 tot en met zondag 6 juni werd het eerste droogvalweekend gehouden. Drie schepen verzamelden vrijdag om 20.00 uur in Kornwerderzand voor alweer nieuwe ontmoetingen (Glory uit Heeg en de Formidable en Ketch Laif uit Workum). Tijdens het kennismakingspalaver werd besloten niet meer de zee op te gaan i.v.m. dreigend onweer de volgende ochtend. Om 5.00 uur bleek dit de juiste beslissing. Hierdoor viel ook de tweede mogelijkheid om droog te vallen in het water.

Om 9.00 uur besloten we via Harlingen op naar Richel te varen. Met de bijboot werd met het jongste aanwezige bemanningslid Anouschka (13) op Richel geland en de observatietoren verkend. Aan het eind van de middag bleek dat het Frans Gaatje naar Vlielandbalg niet meer bewegwijzerd is (?). Dan maar buitenom. Je wil niet met hoog hoogwater voor twee weken vast komen te zitten. Bij Vlieland werd op rede geankerd in de heerlijke luwte van het eiland. De bijboot deed dienst als taxi voor een wandeling door het dorp. Wegens het kuithoge zachte slib rond de droog liggende schepen kostte de terugweg heel wat meer moeite.

Zondag was een cadeautje. Geluidloos kwam het water terug, alle ankers hielden, het water was rimpelloos en de lucht strakblauw. Met koffie en stroom mee gleden we om 8.00 uur op zeil de Vliesloot uit. Na een rustige Noordzee kregen we stroom tegen, maar wind mee voor een prachtige zeildag. In Kornwerderzand opende de brug zich meteen voor ons (of voor dat vrachtschip dat hem bijna openduwde). Bij het afscheidspalaver aan de binnensteiger werden de ervaringen uitgewisseld met een drankje en afscheid genomen.

Dankzij de beschutting van Richel en Vlieland, de prachtige zeilzondag, de bijdragen van alle opvarenden en een overvloed foto’s was het een zeer gevarieerd weekend. Er volgt een persoonlijk relaas in de Scheepsberichten. Nooit saai die Wadden! Volgende week weer?

Eerste droogvalweekend niet saai