Op zaterdag 19 juni vanaf een uur of twee verzamelden zo’n 20 (familie)leden op het anderhalvemeterterras bij de Kombuys in de Buyshaven te Enkhuizen. De vijf schepen hadden zeer verschillende reizen achter de spiegel. De grootste geluksvogels hun eerste dag van een driemaandse reis naar de Oostzee. Geheel onverwacht kwam er een belangstellende informeren of dit de BBQ van de Westerlyclub was. Het bleek de eigenaar van twee charterschepen aan de buitensteiger. Na enig kennismaken bleek dat hij 800 kg schelpdieren in Zeeland gekocht had en daar een Centaur gratis bij kreeg. En of iemand ook wist hoe de maststrijkinstallatie werkt. Dat is dan weer leuk van een club; er is altijd wel iemand die dat weet en helemaal leuk als die ook nog aanwezig is. Nog afgezien van de hals-over-kop-tocht om het schip naar eigen vaarwater te brengen, alweer een bijzonder verhaal bij een Westerly.

Vanaf een uur of vijf werden op de achtergrond van de borrel twee barbecuebakken in gereedheid gebracht, waarna Theo het braadfeest officieel opende met de toepasselijke speech “ze staan klaar om te gebruiken”. Men leek wat hongerig, gezien het tempo waarbij dit advies opgevolgd werd. De hoeveelheid kolen was dusdanig gekozen dat het vlees enige tijd nodig had om op temperatuur te komen. Zo had iedereen voldoende tijd allerlei vaaravonturen uit te wisselen onder het wentelen. De dreigende buien hielden het bij dreigen, zodat er geen verstoring van locatieverandering optrad. Om negen uur kwam er nog een Westerly met vijf opvarenden de haven in. Voetbal, zwemmen en ballet bleken de oorzaak van het latere vertrektijdstip, maar het zouden ook andere sporten geweest kunnen zijn. Nadat ook die mondjes gevoed waren, werd – net voor het donker – in 3,5 minuut het terras en alles opgeruimd. Dat van vele handen en zo.

Ken je dat gevoel? Even niet opgelet en je mag met je buikje vol naar je mandje. Heerlijk! Volgende week maar eens even in Zuid kijken en alles dunnetjes overdoen 🙂

Barbecue Noord krijgt verrassende gast