Vrijdag 18 en zaterdag 19 juni wordt voor de 25e keer de Ronde om Noord-Holland gezeild. Door de extreme groei van Fonteinkruid in het Markermeer is in 2019 de start van Muiden verplaatst naar de Batavia Haven in Lelystad. Van daar gaat het via de Marker Wadden, Enkhuizen, Kornwerderzand naar de thuishaven in IJmuiden. Er wordt gezeild in vijf verschillende toer- en wedstrijdklassen.

Laat nou net dat weekend de Westerlyclub haar barbecue Noord in Enkhuizen houden. De voorzitter was vrijdag al ter plaatse wegens dreigend onweer de volgende dag en sprak met deelnemers. Op de vraag waarom de schepen toch aan de palen bij de sluis en met trosjes aan de kade in de Buitenhaven hingen, kwam het antwoord dat er verplicht 1,5 uur gepauzeerd moest worden. Deze werd traditiegetrouw gevuld met het eten van kibbeling. Ondertussen waren de snelste schepen al bij Kreupel. Rond 16.00 uur is de verwachting dat – gezien het dreigende 40 knopen wind – de prestatietocht (je moet zelf je doorkomsttijden noteren) in Den Helder wel eens afgevlagd zou kunnen worden. De tocht is te volgen op de tracker.

Aanvulling: om 22:00 zoeken diverse schepen de havens op wegens enorme stortbuien en opvolgende windstilte. Timeless is zojuist naast ons komen liggen. De schepen die hier vanmiddag al lagen, zijn er nog steeds. De snelste 4 schepen varen ter hoogte van Breezanddijk op de Waddenzee.

Ronde om Noord-Holland