Op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 57ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement geliefd bij jachtzeilers. In tegenstelling tot een zeilwedstrijd waarbij een vastgestelde baan in zo kort mogelijke tijd gevaren moet worden, moet in deze wedstrijd/tocht in 24 uur zoveel mogelijk gevaren mijlen realiseren. De te varen route kiest je zelf met gebruikmaking van gepubliceerde rakken, die maximaal 2x gevaren mogen worden. Je kunt kiezen uit 9 starthavens aan het IJsselmeer en 5 aan het Markermeer, om dan 24 uur later voor de haven van Medemblik te finishen.

Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. De honderden jachten zullen dan vanuit 13 havens langs het Marker- en IJsselmeer vertrekken. Om een etmaal later voor de kust van Medemblik te finishen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Vanaf 17:30 komen in een paar uur tijd honderden schepen over de finishlijn in Medemblik. Een belevenis van jewelste en een spectaculair gezicht. Wellicht heb je hiermee een leuk vaardoel of een gelegenheid om leden van de Westerlyclub te treffen en ondertussen ‘bootjes te kijken’. Meer informatie op de site van de 24uurszeilrace.

24 Uurs Zeilrace