Westerly’s op de weg?

Het staat wel al om de hoek van de deur te wachten, het voorjaar. Nu regent het nog, of liever het druilt. We hebben een paar schitterend stralende dagen gekregen met een helder zonnetje, ijverig zijn best doend om het te winnen van een venijnig koude wind. Met natuurlijk ijs, op de autoruiten, op de sloten, voorzichtig op een ondergespoten gravelbaan. De schaatsen dus alvast uit het vet.

Nano-optimisten krijgen al weer die begerige blik over zich bij het dromen over een Elfstedentocht. In feite net zo weinig reëel als het afschaffen van belastingen in Nederland.Bloesem3

Veel reëler zijn sneeuwklokjes, krokusjes, narcissen. Voorzichtig wiegende elzenkatjes.

En inderdaad, ook de kamperfoelie trekt al nieuw blad en de eerste groene knoppen gluren omzichtig uit de takken van de appelbomen.

Nog een paar weken, en dat enorme boeket van bloesem aan kersen, peren en appels maakt van de Betuwe Nederlands grootste bos bloemen ooit. Vlak bij elkaar, en met wat geluk, alles tegelijk in bloei! Dat moet je gaan zien, gewoon omdat je nergens op zo’n vrij klein gebied zoveel kleur bij elkaar hebt.

Daarom organiseren we voor de WCN-ers nu eens een toertocht over de weg. Voor schepelingen misschien wat onwennig, maar je eet tenslotte ook niet elke dag aardappelen.

De route voert naar de mooiste plekjes, idyllische dorpjes en door fraaie landschappen.

Natuurlijk worden er (on)regelmatig stops gemaakt voor de fotografen en de niet-fotografen.

En halverwege de route een koffie- en plasstop. Een auto kun je tenslotte niet even op de stuurautomaat zetten, je wordt er dus moe van.

De rit eindigt in een traditioneel na-borrel uur in een prima restaurant in de streek.

Daar dineren (beslist aan te raden!!) kost je zonder drankjes ongeveer € 14,50 per persoon. Vlees van de slager uit het dorp, brood van de dorpsbakker, aardappelen en groente uit boerderijen van het zelfde kleine plaatsje. In Nederland nauwelijks bekend, maar wel in Rusland, omdat één van de grootste kaasfabrieken daar staat.

De route wordt van tevoren ruwweg uitgezet en pas in de laatste week definitief bepaald, omdat we dan pas weten welke boomgaarden er wel of niet in bloei staan.

Elke equipe krijgt een geprinte routebeschrijving, zodat men ook zonder kompas niet kan verdwalen.

We zijn uitgekomen op zaterdag 07 april 2018*.

Het zal er ongeveer zo uit kunnen zien:

-Plm 12:00uur verzamelen op de parkeerplaats van Restaurant Hajé, Waterliniedok 1, 3433NV Nieuwegein. A27 afslag 28, Nieuwegein

-12:30uur vertrek eerste deel van de route.Bloesem2

-14:15uur koffiestop

-14:45uur vertrek tweede deel van de route

-17:00uur einde rit

Aansluitend borreluurtje

-17:30uur diner voor de eten-blijvers.

Let wel: Dit is een voorlopig schema, het kan zijn dat het totaal verandert, zelfs het vertrekpunt. De deelnemers krijgen een week voor vertrek per mail de juiste gegevens.

Kosten: niets. Het kan zijn, dat er gebruik gemaakt moet worden van een veerpont. Dat kost U dan € 2,40 per auto. Eten en drinken gewoon eigen rekening.

Minimum aantal deelnemers: tien auto’s.

Aanmelden: Sander Kaat. sckaat@zonnet.nl of +31622274293 Inschrijving sluit 24 maart. Laat meteen ook even weten of je blijft mee-eten!!

Vragen? Val vanDam +31612925533

*Waarom zaterdag? Op 21 april de Rodekruis bloesemtocht, met zo’n 50.000 wandelaars, waar zelfs afdelingen van het leger worden ingeschakeld om bruggen over de rivier te slaan. De dag daarna is alles nog afgezet.

De week daarop de Fietsbloesemtocht. Zelfde beeld.

Dan ook nog de Dijken- en Betuwetocht voor motoren, zo’n 120 motorfietsen.

De zondagen daaromheen wandelt en fietst de overige helft van Nederland door de bloeiende Betuwe. Op zaterdagen is het meestal opvallend rustig.